Nyheter

Fastställt förhandsbesked om aktiegåva till stiftelse

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) beslutade den 10 november 2020 (mål nr 6472-19) att fastställa ett förhandsbesked innebärande att en person som lämnar en gåva i form av aktier till en stiftelse inte ska utdelningsbeskattas på grund av att gåvan är ett led i ett förutbestämt förfarande.

Förutsättningar

En person övervägde att genom tre alternativa förfaranden överlåta samtliga sina aktier i ett aktiebolag till en inskränkt skattskyldig stiftelse som personen var stiftare till.

I två av alternativen skulle givaren överlåta ett bestämt antal aktier till stiftelsen. Bolaget skulle sedan genomföra inlösen av flertalet av dessa aktier och betala ut ett inlösenbelopp motsvarande marknadsvärdet. Förfarandet skulle därefter upprepas till dess att stiftelsen äger samtliga aktier i bolaget. När samtliga aktier ägs av stiftelsen skulle bolaget likvideras.

I det tredje alternativet skulle personen överlåta samtliga sina aktier till stiftelsen som gåva och därefter skulle stiftelsen likvidera bolaget. 

Syftet med de olika alternativen är att de medel som tillfaller stiftelsen ska klassificeras som kapitalvinster och inte som utdelning. Om medlen skulle klassificeras som utdelning måste nämligen stiftelsen dela ut cirka 80 procent av medlen för att uppfylla det s.k. fullföljdskravet, vilket är en förutsättning för att även fortsättningsvis vara s.k. inskränkt skattskyldig. 

Med anledning av den övervägda gåvan ställdes frågan om den verkliga innebörden av något av alternativen är sådant att givaren ska beskattas såsom för utdelning. Vidare ställdes frågan om skatteflyktslagen är tillämplig på något av alternativen.

Högsta förvaltningsdomstolens bedömning

Inledningsvis konstaterar HFD att allmänt gäller att beskattning ska ske på grundval av rättshandlingars verkliga innebörd oavsett den beteckning de åsatts. En sådan bedömning kan avse inte bara en enstaka rättshandling utan också den sammantagna innebörden av flera rättshandlingar.

Därefter konstaterar HFD (med hänvisning till HFD 2013 ref. 43) att en aktieägare i regel kan ge bort sina andelar i ett bolag, eller en viss del av innehavet, till en stiftelse utan skattekonsekvenser. Vidare konstateras (med hänvisning till RÅ 2007 not. 161) att en förmögenhetsöverföring som inte är affärsmässigt motiverad från ett aktiebolag till en stiftelse däremot anses innebära ett sådant förfogande över det överförda värdet att det ska behandlas som utdelning till aktieägarna i det överlåtande bolaget. 

I det nu aktuella fallet kommer i samtliga alternativ aktiegåvorna att ske direkt till stiftelsen som alltså blir ägare till aktierna. I varje alternativ kommer således givarens ägande i bolaget ha upphört när respektive förfarande har genomförts. Omständigheterna i målet skiljer sig därför enligt HFD i avgörande hänseenden från de som var föremål för prövning i tidigare mål, där förfarandena utgjort tillfälliga dispositioner i den bemärkelsen att fråga varit om rättshandlingar som neutraliserat varandra och i slutänden lett till ett oförändrat ägande av bolaget.

Enligt HFD finns det därför inte grund för att utdelningsbeskatta aktieägaren med hänvisning till att den verkliga innebörden av rättshandlingarna är en annan än vad de ger uttryck för. Med hänsyn till att rättshandlingen inte ingår i ett förfarande som medför en väsentlig skatteförmån för personen anses inte heller skatteflyktslagen tillämplig på förfarandena.

Kommentar

Syftet med förfarandet i det aktuella målet är att genom gåva av aktier överföra medel till en stiftelse. Tanken är vidare att medlen ska tillfalla stiftelsens kapital utan att betraktas som en utdelning som omfattas av det s.k. fullföljdskravet. 

Sedan HFD 2013 ref. 43 har det rått viss osäkerhet om när sådana gåvor av aktier kan bli föremål för genomsynsresonemang med resultatet att de utlöser utdelningsbeskattning av gåvogivaren.

Det nu aktuella avgörandet klargör att en gåva av aktier till en stiftelse kan vara möjlig utan att utlösa beskattning av gåvogivaren även om aktierna löses in alternativt bolaget likvideras efter att gåvan fullbordats. En förutsättning för detta är dock att det inte är fråga om ett förfarande som i slutänden leder till att gåvogivaren kvarstår med en oförändrad ägarandel i bolaget.

Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss.

Lynda Ondrasek Olofsson
Managing partner
+46 76 106 04 06
[email protected]

Henrik Kjellgren
Partner
+46 73 152 51 66
[email protected]

Dela detta med dina kontakter

Fler nyheter