Tidigare i år meddelade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked gällande skattekonsekvenserna av att skänka rätten till viss utdelning till en allmännyttig stiftelse. Vi har tidigare kommenterat förhandsbeskedet som överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). I en dom den 6 september 2021 undanröjde HFD förhandsbeskedet i flera frågor, men fastställde samtidigt att utdelning som tillfaller en stiftelse som en följd av överlåten utdelningsrätt är en sådan intäkt som ska beaktas vid bedömningen av om fullföljdskravet är uppfyllt.
HFD:s bedömning
HFD bekräftar inledningsvis, likt Skatterättsnämnden, att det av praxis följer att en aktieägare inte kan beskattas för utdelning när det vid tidpunkten då utdelningen kan disponeras står klart att aktieägaren gett bort sin rätt till utdelning. Samtidigt konstaterar HFD, med hänvisning till tidigare praxis, att en förmögenhetsöverföring som inte är affärsmässigt motiverad från ett aktiebolag till en stiftelse kan innebära ett sådant förfogande över det överförda värdet att det ska behandlas som utdelning till aktieägaren samt att beskattning ska ske på grundval av rättshandlingars verkliga innebörd oavsett hur de har betecknats.
Den omständigheten att det i målet är förutbestämt att utdelningen ska avse viss specifik egendom och att aktieägaren förfogat över de rättshandlingar som föregått beslutet om utdelning medför dock enligt HFD inte att den verkliga innebörden av rättshandlingarna är en annan än den som de ger uttryck för. Aktieägaren ska således inte beskattas för utdelningen och förhandsbesked fastställs därmed i denna del.
Beträffande frågan om stiftelsen uppfyller kraven för s.k. inskränkt skattskyldighet anför HFD att frågan om stiftelsen för ett visst beskattningsår uppfyller fullföljdskravet förutsätter att en bedömning görs av förhållandena under flera beskattningsår. En sådan bedömning aktualiserar enligt HFD utpräglade utrednings- och bevisfrågor som inte är lämpliga, eller ens möjliga, att pröva inom ramen för ett förhandsbesked. Förhandsbeskedet undanröjs och ansökningarna avvisas därmed i dessa delar.
Avslutningsvis anger HFD att skatteflyktslagen inte är tillämplig på förfarandet och fastställer förhandsbeskedet i den delen.
Kommentar
Möjligheten för aktieägare att utan skattekonsekvenser överlåta rätten till utdelning på aktier i såväl börsnoterade som onoterade företag har under många år varit ett vanligt och uppskattat sätt att tillskjuta medel till ideell sektor. Frågan om skattekonsekvenserna för stiftelser som mottar en sådan utdelningsrätt har dock varit en omdiskuterad fråga som skapat stor osäkerhet.
Att överlåtelsen av själva utdelningsrätten kan vara en skattefri gåva för stiftelsen har nog de flesta varit eniga om. Diskussionerna har i stället avsett hur den efterföljande utdelningen som stiftelsen erhåller som en följd av utdelningsrätten ska hanteras och om givaren genom villkor i gåvobrevet kan påverka detta. Frågan har varit om även den efterföljande utdelningen till följd av gåvogivarens villkor kan betraktas som en gåva som inte ska ingå i fullföljdsberäkningen, eller om den efterföljande utdelningen oavsett gåvogivarens villkor är en intäkt som ska ingå i fullföljdsberäkningen. Svaret på frågan är avgörande för möjligheterna att genom överlåtelse av rätt till utdelning öka en stiftelses kapital.
Även om HFD i flera delar anser att ett förhandsbesked inte borde ha lämnats och därmed undanröjer förhandsbeskedet får vi ett tydligt svar på hur utdelning till följd av en överlåten utdelningsrätt ska hanteras vid fullföljdsbedömningen. HFD konstaterar nämligen att den efterföljande utdelningen inte utgör en gåva från aktieägaren utan att utdelningen är en sådan intäkt som ska beaktas vid bedömningen av om fullföljdskravet är uppfyllt. Vidare konstateras att det förhållandet att utdelningen delvis avser annat än pengar, dvs. sakegendom, inte påverkar detta.
Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss.