Före sommaren meddelade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked gällande skattekonsekvenserna av att skänka rätten till viss utdelning till en stiftelse. Skatterättsnämnden fann att gåvan inte föranleder några skattekonsekvenser för givaren eller stiftelsen, men att utdelningen i sig är skattepliktig för stiftelsen.
Förutsättningar
En person hade tillsammans med sin maka etablerat en allmännyttig stiftelse och önskade att till stiftelsekapitalet föra över aktier i ett indirekt ägt aktiebolag. Syftet med överföringen var att framtida utdelning på aktierna skulle användas för att fullfölja stiftelsens ändamål. För att föra över aktierna till stiftelsen utan skattekonsekvenser övervägdes att genom en intern omstrukturering placera aktierna i ett nytt indirekt ägt dotterbolag. Därefter skulle aktierna i det nya dotterbolaget delas ut och rätten till denna utdelning skänkas till stiftelsen. Genom förfarandet skulle stiftelsen således komma att bli indirekt ägare till aktierna i bolaget.
Med anledning av den övervägda transaktionen ställdes frågan om överlåtaren skulle beskattas för utdelningen av aktierna.
Stiftelsen önskade för sin del svar på om gåvan av rätten till utdelning respektive utdelningen var skattepliktig och om framtida utdelning på de aktier stiftelsen erhållit genom utdelningen skulle beskattas.
Skatterättsnämndens bedömning
Vad gäller frågan om överlåtaren skulle beskattas för utdelningen av aktierna konstaterade Skatterättsnämnden att det av tidigare praxis följer att en aktieägare inte kan beskattas när det vid det tillfälle utdelningen kan disponeras står klart att aktieägaren gett bort sin rätt till utdelning. Trots att det i aktuellt fall var förutbestämt vad som skulle delas ut och att överlåtaren kontrollerat hela förfarandet fann Skatterättsnämnden inte skäl att göra avsteg från denna praxis och överlåtaren skulle således inte beskattas för utdelningen.
Vad gäller stiftelsen var den avgörande frågan om stiftelsen skulle uppfylla det s.k. fullföljdskravet innebärande att stiftelsens intäkter till mer än 80 procent ska användas till ett allmännyttigt ändamål. Om gåvan av rätten till utdelning eller utdelningen i sig skulle ses som en intäkt och inte en gåva skulle fullföljdskravet inte vara uppfyllt. För att besvara frågorna fick Skatterättsnämnden således ta ställning till hur gåvan av rätten till utdelning respektive utdelningen av aktierna skulle bedömas.
Skatterättsnämnden fann att själva gåvan av rätten till utdelning var en skattefri gåva för stiftelsen. Den omfattades således inte av fullföljdskravet. Beträffande utdelningen av aktierna fann dock Skatterättsnämnden att den utgjorde en intäkt för stiftelsen som omfattas av fullföljdskravet. Det saknade i detta avseende betydelse att överlåtaren angett att aktierna skulle läggas till stiftelsens kapital och inte användas direkt för verksamheten. Eftersom fullföljdskravet inte skulle vara uppfyllt fann Skatterättsnämnden att stiftelsen inte skulle vara inskränkt skattskyldig och den skulle därmed beskattas för utdelningen av aktierna. Framtida utdelning på aktierna skulle dock vara skattefri för stiftelsen enligt reglerna om näringsbetingade andelar.
Kommentar
Det är enligt etablerad praxis möjligt för aktieägare att under vissa förutsättningar utan skattekonsekvenser överlåta rätten till utdelning på aktier i såväl börsnoterade som onoterade företag. Denna metod har blivit relativt vanlig och ett uppskattat sätt att tillskjuta medel till ideell sektor. I förhandsbeskedet finner Skatterättsnämnden att överlåtelsen av utdelningsrätten i sig kan vara en skattefri gåva, men att den efterföljande utdelningen ska behandlas som en intäkt hos stiftelsen – trots avsikten att utdelningen ska läggas till stiftelsens kapital – vilket får omedelbara konsekvenser för stiftelsens fullföljdsberäkning. Förhandsbeskedet är överklagat och det ska bli intressant att se vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till.
Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss.
Lynda Ondrasek Olofsson
Partner
+46 76 106 04 06
[email protected]
Henrik Kjellgren
Partner
+46 73 152 51 66
[email protected]