Nyheter

Lantmäteriet ska utreda stämpelskatt vid fastighetsbildning

I budgetpropositionen för 2021 aviserades att Lantmäteriet skulle få i uppdrag att utreda förutsättningarna för att ta ut stämpelskatt vid fastighetsbildning. Nu har regeringen lämnat detta uppdrag till Lantmäteriet.

Enligt regeringen kan dagens regler möjliggöra att fastighetsbildningsåtgärder används i syfte att minska eller undvika stämpelskatt som annars skulle betalas vid köp fast egendom. Detta leder enligt regeringen till betydande skattebortfall och till ett onödigt utnyttjande av Lantmäteriets resurser.

Problematiken har tidigare utretts av ”Paketeringsutredningen” som lämnade ett kritiserat lagförslag på fastighets- och stämpelskatteområdet år 2017. Förslaget innefattade bland annat generell skatteplikt till stämpelskatt vid marköverföringar genom fastighetsbildning. Paketeringsutredningens förslag har dock inte lett till någon lagändring.

Regeringen anser att problematiken kvarstår och har nu gett Lantmäteriet i uppdrag att utreda frågan.

Lantmäteriet ska i första hand utreda om det finns förutsättningar för att införa generell stämpelskatteplikt för förvärv av fast egendom genom fastighetsbildning på samma sätt som vid förvärv genom exempelvis köp eller byte. Om det saknas förutsättningar för att införa en generell skatteplikt ska myndigheten i stället lämna förslag som motverkar kringgående av stämpelskatteplikten vid sådana förvärv.

I uppdragsbeskrivningen anges också att det bör övervägas om det finns skäl att ändra fastighetsbildningslagen för att motverka fastighetsbildningsåtgärder som helt eller delvis sker för att kringgå stämpelskatteplikten. Det kan därför inte uteslutas att det i framtiden kan vara svårare att genomföra vissa fastighetsbildningar. 

Lantmäteriet ska redovisa sitt uppdrag senast den 17 december 2021.

Har ni några frågor? Tveka inte att kontakta oss.

Hussein Abdali
Partner
+46 73 152 52 27
[email protected]

Dela detta med dina kontakter

Fler nyheter