Nyheter

Andelar i ett limited company på Jersey har ansetts vara näringsbetingade

I ett förhandsbesked den 26 maj 2021 (96-20/D) finner Skatterättsnämnden att andelar i ett bolag i Jersey kan vara näringsbetingade för ett svenskt aktiebolag.

Bakgrund

Utdelningar och kapitalvinster på s.k. näringsbetingade andelar är skattefria för svenska aktiebolag. Vad gäller onoterade andelar i utländska företag är dessa generellt näringsbetingade för svenska aktiebolag om det utländska företaget motsvarar ett svenskt aktiebolag. Vid bedömningen om det utländska företaget motsvarar ett svenskt aktiebolag är det ett krav att det utländska företaget är ett skattesubjekt i sitt hemland.

Bolag i Jersey är skattesubjekt i sitt hemland men endast vissa inkomster omfattas av bolagsskatt. Flertalet bolag i Jersey betalar således i praktiken ingen bolagsskatt. Fram till den 27 maj 2020 ansåg Skatteverket att andelar i sådana onoterade Jersey-bolag var näringsbetingade för svenska aktiebolag. Med anledning av ny praxis från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) under 2019 (HFD 2019 ref. 49) ändrade dock Skatteverket uppfattning och bedömde i ett nytt rättsligt ställningstagande att bl.a. sådana bolag i Jersey inte är reella skattesubjekt och att andelar i bolagen därmed inte är näringsbetingade för svenska aktiebolag. Utdelningar och kapitalvinster på sådana bolag har därefter av Skatteverket behandlats som skattepliktiga för svenska aktiebolag 

Skatteverkets ställningstagande har stor skattemässig betydelse för framförallt svenska fondstrukturer där Jersey-bolag är mycket vanliga. Samtidigt avsåg rättsfallet som ligger till grund för Skatteverkets bedömning ett amerikanskt bolag som helt undantagits federal inkomstskatt genom s.k. DISC-klassificering, och Skatteverkets tillämpning av avgörandet även på bolag med skattefria inkomster kan inte anses självklar.

Sökanden som är ett svenskt aktiebolag önskade mot den bakgrunden svar på om bolagets andelar i ett Jersey-bolag var näringsbetingade. Dels i situationen att Jersey-bolaget hade skattepliktiga inkomster från fastighetsförvaltning, dels i situationen att fastigheten avyttrades och bolaget inte längre hade några skattepliktiga inkomster i Jersey.  

Sökandens uppfattning var att andelarna i Jersey-bolaget var näringsbetingade i båda situationerna. Skatteverkets uppfattning var att andelarna var näringsbetingade under förutsättning att Jersey-bolaget hade skattepliktiga fastighetsinkomster men inte annars.

Skatterättsnämndens bedömning

Skatterättsnämnden fann i sin bedömning att andelarna var näringsbetingade i båda situationerna.

I den första situationen var Jersey-bolaget faktiskt föremål för inkomstskatt och av detta följde enligt nämnden att bolaget även var ett reellt skattesubjekt.

Vad gäller situationen när Jersey-bolaget saknade skattepliktiga inkomster uttalar nämnden (majoriteten) att den avgörande frågan är om ett företag måste ha faktiska inkomster som beskattas för att företaget ska anses utgöra ett reellt skattesubjekt eller om det är tillräckligt att företaget är skattskyldigt för vissa inkomster. Nämndens bedömning var att det inte kan vara avgörande om företaget under ett visst år haft inkomster som beskattas eller inte, utan att en mer principiell bedömning bör göras. Den avgörande frågan är då om företaget omfattas av något generellt undantag från beskattning eller om företaget faktiskt kan uppbära skattepliktiga inkomster. Eftersom Jersey-bolaget inte hade något generellt undantag från beskattning ansåg nämnden därmed att andelarna var näringsbetingade för sökanden.

Minoriteten ansåg för sin del, utifrån syftet med regelsystemet, att den avgörande omständigheten i stället var om företaget faktiskt var föremål för beskattning i det enskilda fallet. Minoriteten ansåg därför inte att andelarna var näringsbetingade i situationen att Jersey-bolaget saknade skattepliktiga inkomster.

Kommentar

Förhandsbeskedet är det första som har publicerats avseende frågan sedan Skatteverket ändrade sin bedömning om andelar i Jersey-bolag är näringsbetingade för svenska aktiebolag. Skatterättsnämnden väljer i sin bedömning att gå på sökandens linje även i den situationen att Jersey bolaget saknar skattepliktiga inkomster.

Vi anser att nämndens bedömning är riktig. Även Sverige har regler om skattefria inkomster och det torde inte vara ovanligt att svenska holdingbolag saknar skattepliktiga inkomster. Den omständigheten att ett utländskt företag endast har skattefria inkomster torde därmed inte i sig medföra att det inte motsvarar ett svenskt aktiebolag.

En prövning varje år om skattepliktiga inkomster förekommit, såsom minoriteten resonerat, förefaller även opraktiskt och godtyckligt. De vinstmedel som delas ut ett år då Jersey-bolaget inte har haft några skattepliktiga inkomster kan härröra från tidigare år då skattepliktiga inkomster funnits. Om andelarna inte anses näringsbetingade uppstår då dubbelbeskattning av vinster i bolagssektorn. På samma sätt kan beskattning undvikas om utdelning sker av vinstmedel, som tidigare inte beskattats, ett år då Jersey-bolaget har skattepliktiga inkomster och andelarna anses näringsbetingade.       

Det kan här dock konstateras att skattefriheten för det företag med DISC-klassificering som prövades i HFD 2019 ref. 49 även den avsåg ett enskilt år och Skatterättsnämndens avgörande kommer med stor sannolikhet överklagas av Skatteverket.

I väntan på att HFD prövar ett eventuellt överklagande kan det dock konstateras att såväl Skatteverket som minoriteten ansåg att andelarna i Jersey-bolaget var näringsbetingade om bolaget hade skattepliktiga fastighetsinkomster.

Har ni några frågor? Tveka inte att kontakta oss.

Henrik Kjellgren
Partner
+46 73 152 51 66
[email protected]

Dela detta med dina kontakter

Fler nyheter