Nyheter

HFD fastställer EU-domstolens förhandsavgörande – delar av de svenska jämkningsreglerna strider mot EU-rätten

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har, i ljuset av tidigare inhämtat förhandsavgörande från EU-domstolen (som vi tidigare skrivit om här), fastställt att de svenska jämkningsreglerna – som medför att förvärvaren av en fastighet vid en fastighetsöverlåtelse kan bli skyldig att återbetala moms som tidigare ägare dragit av – står i strid med momsdirektivet.

Frågan om jämkningsskyldigheten kan överlåtas på en förvärvare av en fastighet har nu (i vart fall delvis) besvarats av HFD i två avgöranden, se mål nr 4302-17 och 445–448-18. Det var inom ramen för det förstnämnda målet som förhandsavgörandet från EU-domstolen inhämtades.

HFD slår fast att det, mot bakgrund av EU-domstolens förhandsavgörande, inte är möjligt att ålägga förvärvaren av en fastighet en skyldighet att jämka moms som en tidigare ägare dragit av på grund av att den frivilliga skattskyldigheten övergått i samband med fastighetsöverlåtelsen.

HFD anser därför att frågan i de båda målen är om någon av överlåtelserna momsmässigt utgjort verksamhetsöverlåtelser och att jämkningsskyldigheten på den grunden övergått till förvärvaren.

HFD konstaterar inledningsvis att EU-domstolen inte tagit ställning till om momsdirektivet ger stöd för att jämkningsskyldigheten kan övergå på förvärvaren inom ramen för en verksamhetsöverlåtelse (denna fråga avvisades av EU-domstolen då domstolen ansåg att den var hypotetisk). Det är därmed fortfarande inte klart om den svenska regleringen i detta avseende är förenlig med direktivet. HFD anför dock att det endast blir aktuellt att besvara denna fråga om det kan fastställas att förvärvet har skett genom en verksamhetsöverlåtelse. Eftersom det är Skatteverket som påstår att det varit fråga om en verksamhetsöverlåtelse, är det Skatteverket som har bevisbördan för att så är fallet.

Skatteverket har i målen gjort gällande att redan det faktum att den frivilliga skattskyldigheten övergår på förvärvaren vid en överlåtelse medför att det ska anses ha skett genom en verksamhetsöverlåtelse. Enligt HFD är dock detta synsätt inte förenligt med EU-domstolens praxis då det av denna framgår att en bedömning ska avgöras utifrån en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet.

Sammanfattningsvis finner HFD, i båda målen, att Skatteverket inte visat att det varit fråga om en verksamhetsöverlåtelse och att Skatteverkets överklagande därmed ska avslås.

Kommentar

I och med HFD:s avgöranden står det nu klart att en förvärvare av en fastighet, vid en ren fastighetsöverlåtelse, inte kan åläggas en skyldighet att jämka tillbaka moms som en tidigare ägare av fastigheten dragit av trots att den ändrade användningen uppstår hos förvärvaren.

Frågan om jämkningsskyldigheten kan övergå inom ramen för en verksamhetsöverlåtelse är dock alltjämt obesvarad och någon riktig vägledning i denna bedömning lämnas inte heller av HFD.

Mot bakgrund av HFD:s avgöranden kommer sannolikt nya momsregler att presenteras i närtid. Vi kan bara fortsätta hoppas att ett nytt förslag medför en förenkling av momshanteringen vid fastighetsöverlåtelser.    

Madeleine Wass
Partner
+46 73 152 52 24
[email protected]

Dela detta med dina kontakter

Fler nyheter