Nyheter

Lägre stämpelskatt när taxeringsvärde saknas

Vid köp av en fastighet som saknar taxeringsvärde ska stämpelskatten beräknas på ett ”tänkt taxeringsvärde” och inte på marknadsvärdet. Detta har Högsta domstolen (HD) slagit fast i ett nytt avgörande.

Vid köp av en fastighet ska stämpelskatten beräknas på köpeskillingen eller taxeringsvärdet om detta är högre (huvudregeln).

En fastighet kan sakna taxeringsvärde, till exempel om fastigheten nyligen bildats genom avstyckning eller om fastigheten utgör en specialenhet som används för samhällsnyttiga ändamål. I sådana situationer ska jämförelsen i stället göras mellan köpeskillingen och det värde som inskrivningsmyndigheten, med ledning av intyg av sakkunnig eller annan utredning, bedömer att fastigheten hade (alternativregeln).

Någon vägledning om hur detta värde ska bestämmas finns varken i lagtext eller tidigare praxis. Inskrivningsmyndigheten har utgått från att det är marknadsvärdet som åsyftas och inte ett framräknat taxeringsvärde. Eftersom taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet har inskrivningsmyndighetens tillämpning inneburit ett högre uttag av stämpelskatt.  

Om marknadsvärdet skulle utgöra jämförelsevärde vid tillämpning av alternativregeln skulle, enligt HD, en omotiverad olikhet uppstå i förhållande till huvudregeln. HD slog därför fast att ett ”tänkt taxeringsvärde” ska användas som jämförelsevärde vid tillämpning av alternativregeln. Värdet ska enligt HD beräknas enligt grunderna i fastighetstaxeringslagen.

HD:s avgörande innebär att för hög stämpelskatt kan ha betalats vid köp av fastigheter som saknar taxeringsvärde. Det kan därför finnas en möjlighet att återvinna del av stämpelskatten.

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss!

Läs HD:s avgörande här.

Hussein Abdali
Partner
+46 73 152 52 27
[email protected]

Dela detta med dina kontakter

Fler nyheter